fbpx

ICT Roadshow 2024 od Huawei představila aktuální technologické novinky 2 fotografie
zdroj: Huawei

Evropská ICT Roadshow 2024 společnosti Huawei zavítala minulý týden i do České republiky. Návštěvníci si mohli uvnitř stylového kamionu v rámci interaktivní výstavy prohlédnout zbrusu nová řešení v oblasti 5G a 5.5G sítí, pevného bezdrátového připojení, cloud computingu, zelené energetiky či datových úložišť. Hlavním tématem letošní roadshow je „Rozvoj inteligentního světa“.

Zveřejněno: 15. 4. 2024

Společnost Huawei dlouhodobě nabízí operátorům a dalším partnerům špičkové produkty a služby podporující digitální transformaci podniků, domácností, měst, obcí a celé společnosti. Prostřednictvím ICT Roadshow mají zástupci Huawei možnost potkávat se tváří v tvář se zákazníky, partnery, médii i technologickými fanoušky a postupně po celé Evropě představovat nejatraktivnější novinky z odvětví ICT a telekomunikací. Kamion plný technologií byl k vidění na pražském Pankráci od 10.–12. dubna a přišly si jej prohlédnout stovky návštěvníků.

Hned u vstupu byly prezentovány inovace v oblasti sítí nové generace. Prostřednictvím 5G sítí v současné době probíhá 20 % všech internetových připojení, které se postarají o 30 % celosvětového datového provozu, přičemž operátorům vytváří 40 % celkových příjmů. Sítě 5. generace však nabízí dostatečnou konektivitu i pro IoT (Internet of Things – internet věcí) a IoV (Internet of Vehicles – internet vozidel). To v budoucnu ještě více podpoří příchod 5.5G a 6G. Řada operátorů již provádí testování s technologiemi 5.5G od Huawei a už v letošním roce se očekává na Blízkém Východě či Číně nasazení těchto řešení do komerčního provozu.

ict roadshow 2

Huawei představil novinky také v oblasti sítí Fixed Wireless Access – FWA (pevný internet přes mobilní síť), které splňují všechny požadavky zákazníků a scénáře použití. Služby 5G FWA již nasadilo 55 % všech evropských operátorů, a to napříč 27 zeměmi včetně České republiky. Za pozornost stojí mimo jiné práce italských operátorů, kteří doposud zavedli FWA do téměř šesti tisíců vesnic. FWA zde zároveň slouží jako odrazový můstek k zavedení optického připojení. V Portugalsku a Francii začíná narůstat popularita vůbec prvního balíčku FTTR (Fiber to the Room) umožňujícího připojení 10 gigabitů za sekundu do každé místnosti. Řešení spojená s touto technologií umožní uživatelům vybudovat skutečně inteligentní domácnost.

Společnost Huawei představila rovněž inovativní materiály pro výstavbu stožárů mobilních vysílačů. Konstrukce ze skleněných vláken – GFRP (Glass Fiber Reinforced Plastics) nabízí celou řadu výhod oproti tradičně používané oceli: je o 30–50 % lehčí, 2x pevnější, nepotřebuje žádnou povrchovou úpravu proti povětrnostním vlivům a její životnost je až o 50 let delší.

Velký zájem vzbudila rovněž ukázka řešení řízené distribuce elektřiny pomocí bateriových záloh u vysílačů. Baterie tak slouží nejen jako záložní zdroj energie pro operátory, ale s jejich pomocí by bylo možné řešit nesoulad mezi výrobou a spotřebou energie a mohly by tak stabilizovat celou přenosovou elektrickou síť.

Společnost Huawei pomocí své roadshow představuje špičkové inovace využitelné v celé řadě různých odvětví – například ve vzdělávání, e-governmentu, financích, ISP (poskytovatele internetových služeb) či energetice. Díky tomu lze návštěvníkům lépe přiblížit potenciál digitálního světa a zvýšit jejich povědomí o možnostech, s nimiž lze nejnovější technologická řešení využít v praxi.

Související…

Pro dobrou paměť je zásadní naše pozornost, říká trenérka mozkového joggingu
Michala Jendruchová

foto: Huawei, zdroj: Huawei

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...