fbpx

Škoda Kamiq: Parťák do města i na výlety 1 fotografie
zdroj: Havex

Móda malých crossoverů dorazila i do Mladé Boleslavi. Od roku 2019 odsud do celé Evropy vyjíždí 4,24 metru dlouhý vůz vycházející z konceptu Vision X, jehož jméno Kamiq pochází z inuktitutštiny. V jazyce Inuitů znamená něco jako "padne jako ulitý". Nomen omen.

Zveřejněno: 9. 4. 2024

Škoda Kamiq stojí na podvozkové platformě MQB A0. To značí jeho spřízněnost větším modelem Scala nebo naopak s menší Fabií. Běžný uživatel jistě ocení spíše užitné a jízdní vlastnosti, které z tohoto konceptu vycházejí.

Za své peníze tak dostane auto, které pohodlně odveze čtyři dospělé. Jeho čtyřsetlitrový kufr přitom pojme i slušnou porci zavazadel. I když se stále bavíme o malém autě, toto dokáže posloužit i jako rodinné. Nakonec, byl to jeho úkol. Vždyť ve výrobě nahrazuje Fabii Combi. Ta měla tedy zavazadelník ještě o hezký kus větší, nicméně jí zase chyběl ten šmrnc crossoveru.

Toto auto totiž i skvěle vypadá. Rozkročený postoj mu dává jistotu v zatáčkách a krátké převisy zlepšují manévrovatelnost v úzkých uličkách. Jako ryba ve vodě se ale cítí i tam, kde se nemusí jezdit padesátkou. Komfortní podvozek působí jistě i ve vyšších rychlostech. V případě SUV či crossoveru ale hraje prim vyšší světlá výška podvozku. Pohodlnější nastupování, lepší výhled z vozu, možnost pustit se i mimo zpevněné cesty - to vše jsou výhody tohoto typu vozu. Na druhou stranu městský Kamiq boduje i u vysokých obrubníků. A co za to? Jen o trochu horší aerodynamika, která znamená minimální nárůst spotřeby ve vyšších rychlostech.

Jezdí jen na benzin

A když je řeč o spotřebě, musí být řeč i o pohonných jednotkách. Ty posílají výkon vždy pouze k předním kolům. Rozhodně ho ale není málo. Už základní litrový tříválec dodává přes pětistupňový manuál 70 kW. Silnější verze této jednotky umí ještě o 11 kW více a její skříň disponuje i šestým převodovým stupněm. Kdo jezdí častěji po dálnici, určitě jej ocení. A nebo sáhne po vrcholném agregátu. I ten spaluje benzin, ovšem už disponuje čtveřicí válců a objemem 1,5 litru. Jeho 110 kW dělá z malého Kamiqu pořádně čiperné auto. Obě silnější jednotky je přitom možné zkombinovat i se sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou DSG. Vybere si tedy skutečně úplně každý.

Související…

V Jižní Koreji je tlak na výkon obrovský. Motivuje mě to více studovat, říká studentka
Klára Kučerová

foto: Havex, zdroj: Havex

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...