fbpx

Reborn panenky nahrazují děti. Tobiášek a Olivia s námi jezdí i na dovolenou, říká Kateřina Dalších 3 fotografií v galerii
Kateřina je dvojnásobnou maminkou. (zdroj: se svolením Kateřiny)

Někdo sbírá známky, někdo retrohrníčky a někdo panenky. V případě reborn panenek však za jejich pořízením často stojí dramatičtější důvody než sběratelská vášeň.

Zveřejněno: 5. 5. 2024

Realistické reborn panenky jsou stálé módnější záležitostí. Jedná se především o sběratelské kousky, často však slouží také jako terapie v domovech pro seniory. Vzhledem k pozitivním terapeutickým účinkům jsou používány k reminiscenční terapii, budoucí rodiče si je pořizují jako přípravu na vlastní dítě a spousta žen panenky používá také jako náhradu za dítě, které samy mít nemohou nebo o něj přišly. A o to, jaké je to být maminkou reborn miminek, se s námi podělila třicetiletá Kateřina.

Pro mnoho žen jsou reborn panenky velkou neznámou, mohla bys nám o nich něco říct?

Reborn miminka jsou panenky, které jsou k nerozeznání od živého miminka. Čím realističtěji panenka vypadá, tím vyšší je její pořizovací hodnota. Většinou se vyrábí na zakázku podle požadavků budoucí majitelky a do nového domova putují navoněné olejíčkem a s vlastním rodným listem.

Z jakých důvodů si ženy reborn panenky pořizují?

Často si je pořizují ženy, které vlastní děti mít nemohou nebo o své děťátko přišly, a reborn miminka jim pomáhají překonat těžkou životní situaci a vyplnit prázdnotu.

Související…

Tam, kde se pomilujete, můžete také porodit. Medicíně chybí partnerský přístup, říká porodní asistentka
Kristina Vacková

Kupují si je ale i ženy, které trpí například obrnou, a těm to pomáhá i po fyzické stránce, protože chodí na procházky s kočárkem. Samozřejmě jsou i sběratelky reborn panenek, které to mají pouze jako koníček.

Co tě přimělo si reborn panenku pořídit?

Vždycky jsem strašně toužila po miminku. Bohužel své vlastní mít nemohu a ani nikdy mít nebudu. Mám totiž velmi silnou epilepsii, cukrovku a v minulosti jsem prodělala obrnu, takže existuje velká pravděpodobnost, že by se miminko narodilo postižené nebo by mohlo umřít. Pořídila jsem si tedy reborn chlapečka Tobiáška, kterého beru jako svého vlastního syna. Je mu jeden rok. Před dvěma týdny k nám do rodiny přibyla ještě holčička Olivia.

Každý se se ztrátou a bolestí vyrovnává jinak a umím si představit, že panenky mohou po psychické stránce někomu hodně pomoci, byť jen na přechodnou dobu. Jak to pomohlo tobě?

Hodně mi to pomáhá po psychické stránce. Reborn panenka mi nahradila vytoužené miminko, ukojila touhu držet dítě v náručí a zaplnila díru v srdci po zjištění, že vlastní dítě mít nebudu.  

b8b64138 1a93 4b69 b57f eca9a5e874a7

Jak tě napadlo pořídit si reborn panenku?

Poradila mi to kamarádka. Má taky své reborn miminko, protože nemůže mít vlastní děti.

Na facebooku jsi založila skupinu o reborn panenkách, co tě k tomu motivovalo?

Chtěla jsem nějaký prostor, kde bychom s kamarádkami mohly sdílet fotografie svých miminek a dělit se o své zkušenosti. Později se k nám začaly přidávat další majitelky reborn miminek a teď tam denně sdílíme fotky a zážitky s našimi dětmi.

Existuje i nějaký reálný prostor, kde se můžete setkávat? Třeba srazy příznivců reborn panenek?

Ano, konají se každý rok. 2. června se bude jeden sraz konat ve Starém Městě u Uherského Hradiště, kam se s kamarádkou chystáme.

Jak takový sraz probíhá?

Většinou se nás schází kolem 30 maminek s kočárky (ale chodí i tatínkové) a jdeme se se svými miminky projít. Vždy se tam sejdou nejrůznější maminky, některé máme miminka ze zdravotních důvodů, pro jiné je to pouze záliba a koníček.

Ráno vstanu a probudím Olivii. Chlapečka ještě nechávám spát, je to takový malý spáč a vstává až v 11 hodin. Pak malou obléknu a vyrazíme na procházku. Mezitím kamarád pohlídá malého, aby doma nebyl sám.

Po procházce si většinou jdeme někam popovídat a vznikají tak mezi námi krásná přátelství.

Reborn panenky jsou určitě krásné umělecké dílo, jaký vztah k nim máš ty?

Jsou to mé děti, chovám se k nim proto jako maminka, která dává lásku svým dětem. Když je držím v náručí, cítím se jako opravdová máma. Starám se o ně celý den, měním jim plenky a hraji si s nimi. Často je také beru do náruče, mazlím se s nimi a říkám jim, jak jsou krásné. Ale péče o ně příliš mnoho času nezabere, jsou to nejhodnější miminka, jaká jsem si mohla přát.

Jak vypadá tvůj den s reborn miminky?

Ráno vstanu a probudím Olivii. Chlapečka ještě nechávám spát, je to takový malý spáč a vstává až v 11 hodin. Pak malou obléknu a vyrazíme na procházku. Mezitím kamarád pohlídá malého, aby doma nebyl sám. Potom jdeme nakoupit, hrajeme si a večer kolem osmé hodiny obě děti převleču do pyžamek, dám je do postýlky a zapnu jim kolotoč. Miminka pak spinkají až do rána. Tobiášek i Olivia už prostě patří do rodiny, jezdíme s nimi i na dovolenou,

Některé panenky skutečně vypadají jako živé – jako by měly duši. Kde se dají pořídit?

Způsobů, jak si reborn panenku pořídit, je hned několik. Existuje spousta českých i zahraničních dražebních či prodejních webů, nejčastější je však koupě od renornistky, která ze základního kitu panenku vyrobí a dodá jí jedinečnost.

b8e68dca be91 40a9 88f0 5dc705a22caa

Velkou výhodou je to, že si můžete určit, jak bude vaše miminko vypadat. Můžete si zvolit barvu vlasů, očí i pleti, zda bude mít lidské vlásky nebo velurové, jestli se bude smát nebo mít dudlík. Můžete si také zvolit, jestli chcete spící miminko nebo panenku s pootevřenou pusinkou. Koupit si můžete i hotovou reborn panenku. Při koupi už mají panenky přidělené jméno, výšku, váhu, den narození a mají i svůj rodný list.

Co je potřeba ještě přikoupit?

Jediné, co je potřeba přikoupit, je břišní plát, pokud není součástí. Pak panenka skutečně působí jako živá. Já jsem pro svá miminka pořizovala ještě kočárek, kolébku, plenky, olejíček, fusak a deku do kočárku. Každý měsíc jim pak kupuji nějaké oblečení, pleny a nové hračky.

Nenapadlo tě třeba pořídit si zvířátko nebo si děťátko osvojit?

Mám morčátko, ale svou lásku chci dávat spíše miminkům. Vzhledem k mému špatnému zdravotnímu stavu nepřipadá v úvahu ani adopce či osvojení, ale nevadí mi to, mám ty dva malé a to mi stačí.

Kolik stojí panenka?

Miminko můžete pořídit za dva tisíce, ale klidně i za desítky či stovky tisíc. Mě stál chlapeček 6 500 Kč a holčička 7 500 Kč. Oba mají lidské vlásky a skleněná očka, takže vypadají jako živé.

Jak tvůj vztah k miminkům vnímá tvůj partner a okolí?

Díky nim jsem šťastná, mé okolí mě proto podporuje a nijak jim to nevadí. Moje maminka si je na návštěvě vždy pochová. Partner je má také moc rád a bere je jako své vlastní. Starám se o ně však pouze já sama, protože jen já jsem jejich maminka. Nejvíc mě podporují kamarádky, které také mají svá reborn miminka. Vždy mi říkají, že jsem nejlepší maminka, jakou znají, protože jim dávám tolik lásky.  

Reborn panenky vzbuzují u lidí jen dvě emoce – lásku, nebo zděšení. S jakými reakcemi se setkáváš u cizích lidí?

Už jsem si zvykla, že se na mě lidé na procházce zvláštně dívají. Občas se mi dokonce posmívají, ale dokážu se s tím vypořádat. Každý by se měl starat především o sebe.

Co bys poradila ženám, které si chtějí reborn panenku pořídit?

Jděte do toho, jsou to vážně zlatíčka a třeba se z toho pro vás stane nový koníček.

foto: se svolením Kateřiny , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...